Ieder jaar wordt er in het laatste weekend van november een tentoonstelling gehouden. 

 

Deze tentoonstelling wordt afwisselend gehouden in de Meulvliet te Tholen en het jaar erop in de Wellevaete te Sint-Annaland.  Alle leden van vogelvereniging Vogelvreugd mogen hieraan meedoen. Alle vogels worden na het inbrengen op woensdagavond gekeurd door de keurmeesters op donderdag. De keurmeesters keuren de conditie van de vogel en of hij voldoet aan de standaardeisen. Na het toekennen van punten voor wat betreft bevedering, kleur, conditie wordt het totaal aantal punten bekend. Als je het hoogte aantal punten hebt behaald in je groep of hoofdgroep kan je vogel tot kampioen worden benoemd. Dit hangt af van het aantal vogels wat is ingeschreven in je groep of hoofdgroep. De spelregels voor het deelnemen aan de tentoonstelling zijn opgenomen in het tentoonstellingsreglement. Voor elke tentoonstelling worden deze doorgenomen met de leden.

 

Door de opmerkingen van de keurmeesters wordt een oordeel gevormd over je vogel. Hierdoor weet je of je met deze vogel verder kan als hij voldoet aan de eisen, of wordt je gewezen op de gebreken van de vogel. Het is ook het einde van het kweekseizoen en de jonge vogels krijgen een eerste beoordeling waardoor je weet of je vogels van een goede kwaliteit zijn.

 

Het doel is te komen tot goede en gezonde vogels en een wedstrijd maakt dit allemaal nog wat spannender. Iedereen wil graag een keer de beste vogel van de tentoonstelling hebben waardoor je de titel van generaal kampioen ontvangt.